viernes, 9 de diciembre de 2022

Congrés anual 2022 de l'OHTE (Observatory on History Teaching in Europe) #HistoryAtHeart

--------(VAL/CAST)---------

El passat dia 1 i 2 de desembre de 2022 al Consell Europeu de la ciutat francessa d'Estrasburg, es va celebrar el II Congrés Anual de l'OHTE al qual ens varen convidar com a representants del professorat de Història d'Espanya. Acudirem un membre de l'AVPGHA, Txema Gil, i de l'AMPHG, María Migueláñez.

Foren unes jornades molt interessants al cor d'Europa on hi hagueren un bon nombre de ponències i intervencions relacionades amb l'ensenyament de la Història a l'actualitat. El titol del congrés era Un futur sense l'ensenyament de la Història? Ací teniu el programa


Assistiren un bon grapat de representants de la classe política europea, professors de Universitat, presidents i membres de diversos grups i associacions en defemsa dels valors democràtics i els drets humans, investigadors, ministres d'educació de diferents paissos i gent de molts llocs del nostre continent per a raonar al voltant de la importància de l'ensenyament històric al nostre continent.


Les conclusions generals estan prou clares: hi ha una ferma aposta per la transmissió dels valors democràtics i els drets humans front les amenaces bèl.liques actuals, en especial la guerra d'Ucraina. També es presentaren les conclusions al voltant de l'estudi de la influència de la pandèmia i les desfetes naturals. 


Es preguntaven com s'estudiaria l'any 2022 al futur, com quedaria reflectit a la Història, i quedà clar que era la guerra el principal argument i l'amenaça que suposa per a la pervivència de la idea d'una Europa unida i democràtica. Els populismes i extremismes també preocupaven molt, així com les possibles incidències que les crisis econòmiques successives que ens afecten des del COVID poden tindre les nostres societats.

En definitiva, una experiència molt intensa i interessant, encara que per a la nostra humil opinió, eren temes genèrics, difícils en ocasions de poder dur a les aules. Hi hagué poca aplicació pràctica i moltes conclusions generals que ara, supose, es tractarà de treballar al foment de projectes i a l'aplicació pràctica d'aquestes conclusions als curriculums educatius dels paissos membres.

Nosaltres aprofitàrem per a pendre contacte amb els representants d'Euroclio, conèixer molta gent que treballa en rpojectes força interesants i obrir la nostra xarxa de contactes en Europa, el nostre principal objetiu.

El contacte amb Europa i les seus autoritats educatives és important per a nosaltres i tractarem de mantindre i ampliar al futur les col.laboracions en aquest aspecte. Vos anirem informant.

---------(CAST)-----------

El pasado día 1 y 2 de diciembre de 2022 en el Consejo Europeo de la ciudad francesa de Estrasburgo, se celebró el II Congreso Anual del OHTE al que nos invitaron como representantes del profesorado de Historia de España. Acudiremos un miembro de la AVPGHA, Txema Gil, y del AMPHG, María Migueláñez.

Fueron unas jornadas muy interesantes en el corazón de Europa donde hubieron un buen puñado de ponencias e intervenciones relacionadas con la enseñanza de la Historia en la actualidad. El título del congreso era ¿Un futuro sin la enseñanza de la Historia? Aquí tiene el programa.

Asistieron un buen número de representantes de la clase política europea, profesores de Universidad, presidentes y miembros de diversos grupos y asociaciones en defensa de los valores democráticos y los derechos humanos, investigadores, ministros de educación de diferentes países y gente de muchos lugares de nuestro continente para razonar en torno a la importancia de la enseñanza histórica en nuestro continente.

Las conclusiones generales están suficientemente claras: existe una firme apuesta por la transmisión de los valores democráticos y los derechos humanos frente a las amenazas bélicas actuales, en especial la guerra de Ucrania. También se presentaron las conclusiones en torno al estudio de la influencia de la pandemia y los desastres naturales.

Se preguntaban cómo se estudiaría el año 2022 en el futuro, cómo quedaría reflejado en la Historia, y quedó claro que era la guerra el principal argumento y la amenaza que supone para la pervivencia de la idea de una Europa unida y democrática. Los populismos y extremismos también preocupaban mucho, así como las posibles incidencias que las sucesivas crisis económicas que nos afectan desde el COVID pueden tener en nuestras sociedades.

En definitiva, una experiencia muy intensa e interesante, aunque para nuestra humilde opinión, eran temas genéricos, difíciles en ocasiones de llevar a las aulas. Hubo poca aplicación práctica y muchas conclusiones generales que ahora, supongo, se tratará de trabajar en el fomento de proyectos y en la aplicación práctica en los currículums educativos de los países miembros.

Nosotros aprovechamos para tomar contacto con los representantes de Euroclio, conocer a mucha gente que trabaja en proyectos muy interesantes y abrir nuestra red de contactos en Europa, nuestro principal objetivo.

El contacto con Europa y sus autoridades educativas es importante para nosotros y trataremos de mantener y ampliar en el futuro las colaboraciones en este aspecto. Os iremos informando.

No hay comentarios:

Publicar un comentario