--------(VAL/CAST)----------
Benvolgudes companyes i companys.
--------(VAL/CAST)----------
Benvolgudes companyes i companys.
--------(VAL/CAST)---------
El passat dia 1 i 2 de desembre de 2022 al Consell Europeu de la ciutat francessa d'Estrasburg, es va celebrar el II Congrés Anual de l'OHTE al qual ens varen convidar com a representants del professorat de Història d'Espanya. Acudirem un membre de l'AVPGHA, Txema Gil, i de l'AMPHG, María Migueláñez.
Foren unes jornades molt interessants al cor d'Europa on hi hagueren un bon nombre de ponències i intervencions relacionades amb l'ensenyament de la Història a l'actualitat. El titol del congrés era Un futur sense l'ensenyament de la Història? Ací teniu el programa.
Assistiren un bon grapat de representants de la classe política europea, professors de Universitat, presidents i membres de diversos grups i associacions en defemsa dels valors democràtics i els drets humans, investigadors, ministres d'educació de diferents paissos i gent de molts llocs del nostre continent per a raonar al voltant de la importància de l'ensenyament històric al nostre continent.
Les conclusions generals estan prou clares: hi ha una ferma aposta per la transmissió dels valors democràtics i els drets humans front les amenaces bèl.liques actuals, en especial la guerra d'Ucraina. També es presentaren les conclusions al voltant de l'estudi de la influència de la pandèmia i les desfetes naturals.
Es preguntaven com s'estudiaria l'any 2022 al futur, com quedaria reflectit a la Història, i quedà clar que era la guerra el principal argument i l'amenaça que suposa per a la pervivència de la idea d'una Europa unida i democràtica. Els populismes i extremismes també preocupaven molt, així com les possibles incidències que les crisis econòmiques successives que ens afecten des del COVID poden tindre les nostres societats.
En definitiva, una experiència molt intensa i interessant, encara que per a la nostra humil opinió, eren temes genèrics, difícils en ocasions de poder dur a les aules. Hi hagué poca aplicació pràctica i moltes conclusions generals que ara, supose, es tractarà de treballar al foment de projectes i a l'aplicació pràctica d'aquestes conclusions als curriculums educatius dels paissos membres.
Nosaltres aprofitàrem per a pendre contacte amb els representants d'Euroclio, conèixer molta gent que treballa en rpojectes força interesants i obrir la nostra xarxa de contactes en Europa, el nostre principal objetiu.
El contacte amb Europa i les seus autoritats educatives és important per a nosaltres i tractarem de mantindre i ampliar al futur les col.laboracions en aquest aspecte. Vos anirem informant.
---------(CAST)-----------
El pasado día 1 y 2 de diciembre de 2022 en el Consejo Europeo de la ciudad francesa de Estrasburgo, se celebró el II Congreso Anual del OHTE al que nos invitaron como representantes del profesorado de Historia de España. Acudiremos un miembro de la AVPGHA, Txema Gil, y del AMPHG, María Migueláñez.
Fueron unas jornadas muy interesantes en el corazón de Europa donde hubieron un buen puñado de ponencias e intervenciones relacionadas con la enseñanza de la Historia en la actualidad. El título del congreso era ¿Un futuro sin la enseñanza de la Historia? Aquí tiene el programa.
Asistieron un buen número de representantes de la clase política europea, profesores de Universidad, presidentes y miembros de diversos grupos y asociaciones en defensa de los valores democráticos y los derechos humanos, investigadores, ministros de educación de diferentes países y gente de muchos lugares de nuestro continente para razonar en torno a la importancia de la enseñanza histórica en nuestro continente.
Las conclusiones generales están suficientemente claras: existe una firme apuesta por la transmisión de los valores democráticos y los derechos humanos frente a las amenazas bélicas actuales, en especial la guerra de Ucrania. También se presentaron las conclusiones en torno al estudio de la influencia de la pandemia y los desastres naturales.
Se preguntaban cómo se estudiaría el año 2022 en el futuro, cómo quedaría reflejado en la Historia, y quedó claro que era la guerra el principal argumento y la amenaza que supone para la pervivencia de la idea de una Europa unida y democrática. Los populismos y extremismos también preocupaban mucho, así como las posibles incidencias que las sucesivas crisis económicas que nos afectan desde el COVID pueden tener en nuestras sociedades.
En definitiva, una experiencia muy intensa e interesante, aunque para nuestra humilde opinión, eran temas genéricos, difíciles en ocasiones de llevar a las aulas. Hubo poca aplicación práctica y muchas conclusiones generales que ahora, supongo, se tratará de trabajar en el fomento de proyectos y en la aplicación práctica en los currículums educativos de los países miembros.
Nosotros aprovechamos para tomar contacto con los representantes de Euroclio, conocer a mucha gente que trabaja en proyectos muy interesantes y abrir nuestra red de contactos en Europa, nuestro principal objetivo.
El contacto con Europa y sus autoridades educativas es importante para nosotros y trataremos de mantener y ampliar en el futuro las colaboraciones en este aspecto. Os iremos informando.
(VAL/CAST)
El passat dissabte 5 de novembre, al incomparable marc del Centre El Carme de Cultura Contemporània (CCCC) varem celebrar per primera volta de manera presencial "EduDracs 2022" la I Jornada Autonòmica del Professorat de Geografia, Història i Art de la Comunitat Valenciana organitzada per la nostra associació.
Vora 50 docents d'Alacant, Castelló i València compartirem una jornada plena d'experiències didàctiques molt interessants, a més d'una taula redona on raonarem al voltant de la LOMLOE i una ruta pel patrimoni de la ciutat de València que va rematar una jornada de convivència força enriquidora.
Volem donar les gràcies en nom de l'AVPGHA als companys que vullgueren participar en les ponències i comunicacions, al públic assitent per creure que aquesta és una bona iniciativa, als membres de la directiva que treballaren en l'organització de la jornada i especialment al personal del CCCC que ens ho feren tot molt fàcil. És un privilegi i ens sentim molt afortunats de poer fer els events en un lloc increible amb un clautsre renaixentista, un altre gòtic, les sales perfectament equipades, l'amabilitat del personal... Che, que moltes gràcies.
Vos deixem ací les presentacions i el material que amablement compartiren els companys per si vos són d'utilitat.
En primer lloc, la ponència inaugural del gran José Carlos "La Historia en Juego", una mostra de tot el seu treball gamificador, els jocs creats i aplicats i els nous. Un treball molt interessant i que convida a aplicar en moments determinats el joc com una manera d'aprendre, repasar i divertir-se amb la Història.
En aquest enllaç, la seua presentació de Genially
Després ferem el lliurament de premis del I Concurs de Fotografia/Denúncia del curs passat i la presentació de les bases dels concursos per al present curs 22-23: la II edició del concurs de foto/denúncia i la I edició del concurs d'Aucas i del concurs de podcast a les classes de Història. Tindreu molta més informació aviat.
Després tinguèrem l'esmorçar cortesia de l'Associació.
I començaren les píndoles amb experiències d'aula a cura d'Abraham, Raquel, Mireya i Txema amb experiències d'Art, Historia i Geografia en diferents nivells.
1- La ponència de Raquel i Marta (HistoArte)
2- La ponència de Mireya: D'on ve la roba que vestim?
3- La ponència de Txema presentant el projecte EDIA i els seus magnífics materials disponibles.
4- La ponència d'Abraham en aquest enllaç
La taula redona posterior contà amb la presència del gran Vicent Alemany, del nostre guia turístic particular Onofre Rodrigo i de Txema, moderats per Verònica. Parlarem de la LOMLOE, de les situacions d'aprenentatge, de l'evaluació i de moltes altres coses que creguem, foren interessants i amb les quals tancarem el matí.
Després ens menjarem la preceptiva paelleta en companyia on puguerem coneixer-nos millor i intercanviar converses i parers.
I la traca final fou una agradable i fructífera ruta pel centre de València: l'Almoina de la València romana, les restes de les muralles islàmiques, Sant Nicolau i els refugis de la Guerra Civil, amb visita inclosa al del IES Lluis Vives a qui volem agrair l'amabilitat d'obrir-nos un dissabte per la vesprada i explicar-nos amb detall el refugi i les seues peculiaritats.
Esperem que l'any que ve tingam ganes de celebrar una segona edició de les jornades, amb nous ponents i aportacions i si potser, amb més professors i professores de tota la Comunitat Valenciana.
Fins eixe moment, gràcies i estem a la vostra disposició.
---------------(CAST)------------------
El pasado sábado 5 de noviembre, en el incomparable marco del Centro El Carmen de Cultura Contemporánea (CCCC) celebramos por primera vez de forma presencial "EduDracs 2022" la I Jornada Autonómica del Profesorado de Geografía, Historia y Arte de la Comunidad Valenciana organizada por nuestra asociación.
Cerca de 50 docentes de Alicante, Castellón y Valencia compartiremos una jornada llena de experiencias didácticas muy interesantes, además de una mesa redonda donde razonamos alrededor de la LOMLOE y una ruta por el patrimonio de la ciudad de Valencia que remató una jornada de convivencia bastante enriquecedora.
Queremos dar las gracias en nombre de la AVPGHA a los compañeros que quisieran participar en las ponencias y comunicaciones, al público asistente por creer que ésta es una buena iniciativa, a los miembros de la directiva que trabajaron en la organización de la jornada y especialmente en el personal del CCCC que nos hicieron todo muy fácil. Es un privilegio y nos sentimos muy afortunados de poder hacer los eventos en un lugar increíble con un claustro renacentista, otro gótico, las salas perfectamente equipadas, la amabilidad del personal... Che, que muchas gracias.
Os dejamos aquí las presentaciones y el material que amablemente compartieron los compañeros por si os son de utilidad.
En primer lugar, la ponencia inaugural del gran José Carlos "La Historia en Juego", una muestra de todo su trabajo gamificador, los juegos creados y aplicados y los nuevos. Un trabajo muy interesante y que invita a aplicar en momentos determinados el juego como una forma de aprender, repasar y divertirse con la Historia.
En este enlace, su presentación de Genially
Después realizamos la entrega de premios del I Concurso de Fotografía/Denuncia del curso pasado y la presentación de las bases de los concursos para el presente curso 22-23: la II edición del concurso de foto/denuncia y la I edición del concurso de Aucas y del concurso de podcast en las clases de Historia. Tendréis mucha más información en breve.
Tras el desayuno cortesía de la Asociación, empezaron las píldoras con experiencias de aula al cuidado de Abraham, Raquel, Mireya y Txema con experiencias de Arte, Historia y Geografía en diferentes niveles.
1- La ponencia de Raquel y Marta (HistoArte)
2- La ponencia de Mireya: ¿De dónde viene la ropa que vestimos?
3- La ponencia de Txema presentando el proyecto EDIA y sus magníficos materiales disponibles.
4- La ponencia de Abraham
La mesa redonda posterior contó con la presencia del gran Vicent Alemany, de nuestro guía turístico particular Onofre Rodrigo y de Txema, moderados por Verónica. Hablaremos de la LOMLOE, de las situaciones de aprendizaje, de la evaluación y de otras muchas cosas que creamos, fueron interesantes y con las que cerramos la mañana.
Después de la preceptiva paelleta en compañía donde pudimos conocernos mejor e intercambiar conversaciones y pareceres, hicimos una agradable y fructífera ruta por el centro de Valencia: la Almoina de la Valencia romana, los restos de la muralla islámica, San Nicolás y los refugios de la Guerra Civil, con visita incluida en el del IES Luis Vives a quien queremos agradecer la amabilidad de abrirnos un sábado por la tarde y explicarnos con detalle el refugio y sus peculiaridades.
Esperamos que el próximo año tengamos ganas de celebrar una segunda edición de las jornadas, con nuevos ponentes y aportaciones y tal vez, con más profesores y profesoras de toda la Comunidad Valenciana.
Hasta ese momento, gracias y estamos a vuestra disposición.
Vos adjunte el programa complet de la Jornada "EduDracs 2022" que farem dissabte 5 de novembre al CCCC de València.
ENLLAÇ AL FORMULARI / ENLACE AL FORMULARIO
https://forms.gle/ngMsjhaGLXQA8BZK9
Si vols un record de la I Jornada del Professorat de Geografia, Història i Art de la Comunitat Valenciana, completa aquest formulari amb les teues dades. La repartirem el dia 5 de novembre al CCCC de València.
DATA TOPE PER ENCOMAR-LA DIMECRES 26 D'OCTUBRE.
Si quieres un recuerdo de la Jornada, completa este formulario con tus datos. La repartiremos el sábado 5 de noviembre en el CCCC de València.
FECHA TOPE PARA ENCARGARLA EL MIÉRCOLES 26 DE OCTUBRE
El proper 5 DE NOVEMBRE DE 2022 farem la Trobada del Professorat de Geografia, Història i Art de la Comunitat Valenciana "EduDracs 2022" al Centre el Carme Cultura Contemporània de València ciutat. Ponències, comunicacions, tallers, LOMLOE, àmbits... Una bona oportunitat per retrobar-nos
Vols participar gratuitament a la Jornada? Vols compartir amb altres docents de Geografia, Història i Art experiències d'aula? Vols ajuda per a les programacions noves? Vols raonar al voltant d'educació?
INSCRIU-TE ací https://forms.gle/jVYbHj4UWDT6o75f8
T'esperem
--------------------------(CASTELLÀ)------------------------------
Lectura i aprovació si escau, de l’acta anterior
Renovació dels càrrecs de la Directiva.
Balanç econòmic curs 2021-2022.
Resultat del I Concurs Foto-denúncia.
Accions proposades per al present curs escolar 22-23.
Precs i preguntes.
(VAL/CAST)